7 Ocak 2014 Salı

0 Ev Yapımı Doğal Yoğurt


Ev Yapımı Doğal Yoğurt

Ev Yapımı Doğal Yoğurt
İnsan var olduğu sürece sanırım bu yoğurt mayalama işi hep gündemde olacaktır. Annelerimizden öğrendiğimiz tek şey, mayalamadan önce serçe parmağının süt sıcaklığına yedi saniye kadar dayanabilmesi ve ondan sonra mayalanması gerektiğidir. Ben yoğurdu ilk mayalayışımda tutturmuştum. Ama daha sonraları tutturamadığım çok oldu. Ta ki et termometresi alıp süt sıcaklığını termometre ile ölçüp öyle mayalamaya kadar. İnternet sitelerinde bir sürü bilgi var. Ben ise tecrübe ederek derece belirledim. Süt 55 dereceye geldi mi mayalanmaya hazırdır. Termometreniz yoksa serçe parmağınızı süte sokun, beşe kadar sayın parmak o sıcaklığa dayanırsa sütü mayalayabilirsiniz. Parmak ile şaştığım olsa da termometre ile hiç şaşmadım.
Sütü daima bildiğiniz bir yerden alın, aksi taktirde süt değil beyaz su almış olabilirsiniz. Süt kaynadıktan sonra muhakkak kaymak tutmalı.

Süt mayası olarak ev yoğurdu kullanmanız daha iyi mayalanmayı sağlayacaktır. 1 litre süte bir kaşık yoğurt kullanın. Mayalamadan önce maya kadar süt ile mayayı iyice karıştırın. Süt kaymağında kaşığın sığacağı kadar bir delik açın. Tüm yoğurt mayasını dökün ve kaşıkla sütü dipten bir iki defa karıştırın. Sütü hafifçe fırına koyun, kapağı kapatın. Fırının iç sıcaklığı mayalanmayı mümkün kılacaktır. Beş altı saat sonra süte baktığınızda sütün mayalandığını göreceksiniz.  Yoğurdu kapağı açık bir şekilde buzdolabına atın. Bir sonraki günün sabahı kapağı kapatabilirsiniz. Aynı günün akşamına da ev yapımı doğal yoğurdu afiyetle yiyebilirsiniz.
Kolay gelsin. Sağlıcakla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya