25 Mart 2014 Salı

3 Evde Şalgam Suyu

Evde Şalgam Suyu 
Şalgam suyunu ilk defa liseden mezun olduktan sonra içmiştim. Hatta üniversiteye hazırlandığım sırada birkaç ay şalgam suyu fabrikasında da çalıştım. Şalgam suyunu işte o zamandan beridir çok seviyorum. Şalgam fabrikasında çalıştığım için hijyen koşullarını çok iyi biliyorum, Gıda mühendisimiz her akşam mutlaka fabrikanın her köşesini çamaşır suyu ile temizlettirirdi. Bu yüzden gönül rahatlığı ile içerdim. Başka şalgam suyu fabrikalarında ise hijyenin hiç önemsenmediğine de şahit olmuştum. Ancak çalıştığım fabrikanın ürettiği marka ne yazık ki yok. Diğer fabrikaların da az çok durumunu bildiğim için içim rahat etmeden şalgam suyu alırdım. Sonra birden jeton düştü. Neden kendi şalgam suyumu kendim yapmıyorum ki dedim. Dedim ve kolları sıvadım. Fabrikada çalıştığım zamanlardan biliyordum zaten. Biraz da araştırma yaparak bilgilerimi tazeledim ve evde şalgam suyu yapmaya giriştim. İşte tarifim:

Evde Şalgam Suyu 


Malzemeler (5 Litre için):

1 Kg siyah havuç
1 büyük baş şalgam turpu
1 baş kırmızı pancar
3 yemek kaşığı iri tuz
1 çay kaşığı limon tuzu

Mayalamak için:
2 yemek kaşığı bulgur (ince, pilavlık fark etmez)
1 çay kaşığı yaş maya
5-6 tane kuru nohut
1 lokma ekmek
Bir parça tülbent (tülbent kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmamış olsun, kendiniz elde deterjansız yıkayın. Aksi taktirde yumuşatıcı ve deterjan tadı olduğu gibi şalgam suyuna geçebilir.)

Hazırlanışı:

Şalgam turpu, pancar ve siyah havuçların hepsini soyma bıçağı ile soyun. Şalgam turpunu ve kırmızı pancarı iri parçalara bölün. Siyah havuçları ise uzunlamasına dörde bölün. Tüm bu doğradıklarınızı 5 litrelik bir kavanoza koyun. Ardından bir parça tülbentin içine maya, bulgur, nohut taneleri ve ekmek parçasını koyarak tülbenti bir bohça gibi sıkıca düğümleyin.
Kavanoza 3 yemek kaşığı tuzu ve limon tuzunu da attıktan sonra kavanozu soğuk suyla doldurun.
Kavanozun ağzına bir poşet örtüp kapağını hiç hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
Şalgam suyu kavanozunun kapağı 2 hafta boyunca kesinlikle açılmamalı, 2 hafta boyunca serin ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir.
2 haftadan sonra evde yaptığınız şalgam suyunun kapağını açabilir soğuttuktan sonra afiyetle içebilirsiniz.
Arzu ettiğiniz taktirde içeceğiniz kadarına acı sivri biber koyup evde şalgam suyunu acılı yapabilirsiniz.
Kolay gelsin, afiyet olsun.

3 yorum:

  1. selam.normalde şalgam suyunu sevmem ama sizin yaptığınız çok lezzetli görünüyor.tabi faydalarınıda unutmamak lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde Şalgam Suyu yapmak kesinlikle çok daha sağlıklı ve lezzetli. Bir de ben fabrikasında çalıştığım için az çok mantığını biliyorum. Aslında içine hiç şalgam turpu koymasanız da olur. Deneyin bence evde şalgam suyu yapmayı. Teşekkür ederim, sağlıcakla.

      Sil
  2. Selam kardeşim için apacağım kendisi çölyak hastası bulgur olmaması gerekiyor sadece nohutla mayalasam olurmu acaba

    YanıtlaSil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya