21 Temmuz 2014 Pazartesi

9 Yemek Fotoğrafçılığı ve A4 Kağıdı

Yemek Fotoğrafçılığı ve A4 Kağıdı
 Yemek Fotoğrafçılığı ve A4 Kağıdı
Ben dahil birçok yemek blogu yazarının en büyük sorunu sanırım özenle yaptığımız yemeklerin en güzel fotoğrafını çekmek. Çoğu yazarda profesyonel fotoğraf makinesi yok. Profesyonel makineden kastım Dslr makineler. Kendim Fujifilm Exr 200 kompakt (lensi değişmeyen) makine kullanıyorum. Manuel ayarı olduğu için ışığı artırıp azaltabiliyorum. Ama birçok kompakt makinede maalesef manuel ayar yok. Bu tür makinelerde mecburen otomatik çekim yapmak gerekiyor.
Bir yemek blogu yazarının makinesi ne olursa olsun muhakkak bir tripodu olmalı. Tripod olmalı ki çok daha rahat ve net çekimler yapılabilsin.
Yemek fotoğrafçılığında diğer önemli şey ise (aslında en önemli şey) ışık. Işık fotoğrafın her şeyidir de diyebiliriz kısaca. Yeterli bir ışıkta çekilmeyen fotoğraf maalesef hep kötü olacaktır.
Yemek fotoğrafçılığında en önemli ışık kaynağı ise gün ışığıdır. Gün ışığı sayesinde fotoğraflarınız en doğal haliyle görünecektir. Gün ışığından yararlanmak için yemeklerinizi hemen pencere kenarında bir masada çekmenizi tavsiye ediyorum. Bu masa çekim için her daim hazır olursa işiniz çok daha kolay olacaktır. Yalnız dikkat edilecek öenmli bir husus da güneş ışığı direkt olarak gelmemesi. Yemeğe direkt vuran güneş ışığı doğallığı bozacaktır.

Gelelim Yemek Fotoğrafçılığı ve A4 kağıdı ilişkisine. Çekimlerimizi masa kenarında yaptığımızda yemeğin pencere tarafı aydınlık ama oda tarafı maalesef gölgeli olacaktır. Yemeği hangi taraftan çekerseniz çekin o gölge olacaktır. İşte biz amatör yemek fotoğrafçıları için bu sorunu halletmenin en pratik ve en ucuz yolu A4 kağıdı veya beyaz bir karton gibi bir şey kullanmaktır.

1. Fotoğraf
1. Fotoğraf: Bu fotoğrafta pencere domatesin sağ tarafında, domatesin sol kısmı ise oda. Gördüğünüz gibi domatesin sağ tarafı aydınlıkken sol tarafta gölge oluşmuş.

2. Fotoğraf
2. Fotoğraf: Bu fotoğrafta gölgeyi ortadan kaldırmak için gördüğünüz gibi beyaz bir kağıt kullanıyorum. Fotoğraf daha aydınlık ve sol tarafta hiç gölge yok. Domatesin rengi de daha canlı.

3. Fotoğraf
3. Fotoğraf: Bu fotoğrafta A4 kağıdı kullanılmamıştır. Soldaki gölge belli oluyor zaten.

4. Fotoğraf
4. Fotoğraf: Bu fotoğrafta 3. fotoğrafın aksine A4 kağıdı kullanıldı. Sol taraftaki gölge önemli oranda kayboldu. Tabak da domates de daha parlak ve daha canlı.

İşte size bir A4 kağıdının fotoğrafı nasıl önemli oranda değişime uğrattığı gerçeği. Basit, pratik ve neredeyse bedava bir teknik. Bu yazının en üstündeki fotoğrafa Photoshop ile sadece parlaklık ve canlılık ayarı verildi. Siz de yazılarınızı bilgisayardan yazıyorsanız mutlaka photoshop veya fotoğrafa parlaklık ve canlılık ayarı verebileceğiniz bir fotoğraf düzenleme programı kullanmalısınız. Fotoğrafın doğallığı hiçbir şekilde bozulmuyor. Bu ayarlarla sadece daha parlak ve canlı fotoğraflar elde etmiş oluyorsunuz.

İşinize yaraması dileğiyle, sağlıcakla kalın.  

9 yorum:

  1. Fazlasıyla bilgilendirici bir yazı olmuş, harika taktik :)

    YanıtlaSil
  2. Perfect solution I'll remember that for my next pictures, thanks for sharing this idea that all we are interested bloggers. A hug.

    YanıtlaSil
  3. Süper bir yazı olmuş,ama hiç uzun bir süre harcıyamıyorum ,malesef resim çekerken..o yüzdende resimlerim istediğim kalitede olmuyor..ama yinede fikirlerinizden yaralanmaya çalışacağım..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef yemek fotoğraflarını anında çekmek gerekiyor. Ben zaman kaybetmemek için masayı da diğer yardımcı malzemeleri de hazır bulunduruyorum. A4 cidden çok işe yarıyor. Zamanınız oldukça denemeler yaparsınız. Teşekkürler, saygılar.

      Sil
  4. benim çok işime yaradı çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yaradıysa ne mutlu bana. Ben teşekkür ederim, sağlıcakla.

      Sil
  5. Süper taktiktir :)

    YanıtlaSil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya