10 Ağustos 2014 Pazar

8 Bergama Çığırtma

Bergama Çığırtma
Bergama Çığırtma
Bergama'da görev yaptığım yıllarda birçok yeni yemekle tanıştım. Keşkek, fıstık helvası, çığırtma ve daha başka birçok lezzet. Ama bu lezzetlerden şu an için yapabileceğim tek şey çığırtma. Bu kadar az malzeme ile bu kadar lezzetli bir yemek nasıl olur yapınca siz de göreceksiniz. Çığırtma mevsim sebzelerinden yapıldığı ve orijinali odun ateşinde pişirildiği için mükemmel bir tada sahip. Domates, biber, patlıcan ve sarımsak. Iste bu dört temel malzemeyi kullanarak siz de hemen Çığırtma yapabilir ve bu harika yemeğin tadına varabilirsiniz.


Malzemeler :

Kişi sayısı kadar patlıcan ( uzun ve ince patlıcanlar)
Kişi sayısı kadar domates
Dilediğiniz kadar acı veya tatlı biber
8-10 diş sarımsak
Zeytinyağı
Pul biber
Karabiber
Tuz



Hazırlanışı :

Odun ateşinde yapma imkanınız varsa mutlaka odun ateşinde pişirin. Yoksa da mecburen evdeki ocağınızda. Çığırtma yaparken etrafa çok fazla yağ sıçrama ihtimali olduğu için ocağınızın etrafına gazete tutturabilirsiniz. Böylece dolap ve duvarlar kirlenmemiş olur.

Patlıcanları alacalı soyun. Patlıcanın sap kısmından ucuna kadar keskin bir bıçakla spiral şeklinde kesik atın. Bıçağı sap kısmına hafif batırıp patlıcanı çevirirseniz spiral kesik oluşur uç kısmına kadar.
Tüm patlıcanlar bitince geniş bir tavaya bir çay bardağı kadar zeytinyağı döküp yağın iyice ısınmasını bekleyin. Yağ hazırsa tüm patlıcanları bütün olarak tavaya dizin. Patlıcanların bir kısmı pişerken domatesleri soyabilirsiniz. Patlıcanları çevirin, araya biberleri bütün bütün sapları ile dizin. Bu şekilde biberler de kavrulurken domatesleri de elinizle kabaca doğrayıp biber ve patlıcanların üstüne serin. Tüm sarımsakları da irice doğrayıp domateslerin üstüne atın. Tuz, pul biber ve karabiber serpip tavayı bir kapakla kapatın. Domatesler pişince ocağın altını kapatıp hemen servis edebilirsiniz.
Çok pratik ama mükemmel bir lezzet. Afiyet olsun. 

8 yorum:

  1. Off ki ne off.Bayıldımm.Hemen yarın deneyeceğim..süper,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Size de şimdiden afiyet olsun o zaman. Saygılar.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Çok pratik ve lezzetli. Siz de deneyin bence. Teşekkürler, saygılar.

      Sil
  3. Yeme yanında yat!

    YanıtlaSil
  4. Delicious,
    perfect for summer time!

    kiss
    from
    Greece

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you dear friend. Delicious and healthy:-))
      I'm honored...

      Sil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya