2 Ekim 2014 Perşembe

9 Diyarbakır Usulü İçli Köfte

Diyarbakır Usulü İçli Köfte
Diyarbakır Usulü İçli Köfte
İçli Köfte Diyarbakır'ın en özel yemeklerinden biridir. Özellikle özel günlerde veya önemli misafirlerin geldiği zamanlarda mutlaka içli köfte yapılır. Yapması, daha doğrusu hamurunu ince bir şekilde açmak biraz zor olsa da bu zahmete fazlasıyla değen bir yemektir. Güneydoğu'nun diğer illerinde içli köfte pişirildikten sonra genellikle çırpılmış yumurta ile kızartılır, bu da içli köfteyi olduğundan çok daha ağır yapar ve fazla yiyemezsiniz. Ama Diyarbakır'da içli köfte yapanların büyük çoğunluğu yumurta ile kızartmaz, tadı çok daha hafif ve lezzetli olur. Denemeniz dileğiyle.

Malzemeler: 

Hamuru için:

Bir çorba kasesi ince bulgur
Bir çorba kasesi dövme
1 çay kaşığı tane kişniş (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı tuz
sıcak su

İç malzeme:

2 baş kuru soğan
Yarım kilo kıyma
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
Pul biber
Karabiber
Kuru reyhan
Zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı:

Hamur malzemelerini derin bir kaba alarak sıcak su ile ıslatın ve biraz yoğurun. Üstünü başka bir kapla kapatarak dinlenmeye alın.

Kuru soğanları ince ince doğrayıp 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı veya çiçekyağı ile şeffaflaşana kadar kavurun. Kıymayı soğanların üstüne atıp kıyma pişene dek karıştırın. Arzu ettiğiniz kadar tuz, pul biber, karabiber ve varsa kuru reyhan serptikten sonra birkaç dakika daha pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra maydanozları da ilave ederek iyice karıştırın.

İç malzeme soğuduktan sonra köfteleri hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp baş parmağınızı kullanarak çevire çevire çukur açın sonra diğer parmaklarınızı da kullanarak olabildiğince inceltin. İçini iç malzeme ile doldurup dikkatlice kapatın. Tüm malzemeleri bu şekilde hazırlayın.
Bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurarak suyu kaynatın. Kaynayan suya çok fazla olmamak şartıyla köfteleri atın. Köfteler su yüzeyine çıktı mı pişmiş demektir.
Önceden sofranız da hazırsa köfteler pişer pişmez yemek çok daha keyifli olacaktır. Yanında da bol bol ayran hazırlarsanız sizin için ziyafet olur. Afiyet olsun. Sağlıcakla.

9 yorum:

  1. Rahmetli annanemin yaptığı usul, suda haşlamak...En güzel usul bence de....Kaç tane yediğinizi anlamazsınız bile :) elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekanı cennet olsun. En sağlıklısı sadece suda haşlamak, dediğiniz gibi ne kadar yediğinizi anlamazsınız bile. Çok teşekkür ederim, saygılarımla.

      Sil
  2. Adanalı bir arkadaşımın anneside böyle yapardı çok severdim.Ellerine sağlık
    Sevgilerimle ,Hayırlı Bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yasemin abla, iyi bayramlar. Saygılar.

      Sil
  3. Yağda kızaran şeklini de seviyorum ama haşlamak bence de en sağlıklısı. Ellerinize sağlık. çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ikisi de güzel ama böyle daha hafif ve daha sağlıklı. Çok teşekkür ederim. İyi bayramlar şimdiden.

      Sil
  4. İçli köfteyi çok severiz ve çokda çok sık yaparım,genelde kızartsamda böyle haşlanmış haliyle bile seviyoruz,kolay bir yemek değil,emek istiyor,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece haşlayarak yemek daha hafif oluyor. Çok teşekkür ederim, saygılarımla:-)

      Sil
  5. Merhaba acaba ne kadar sure dinlenecek

    YanıtlaSil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya