27 Mayıs 2014 Salı

4 Limonlu Konsantre Süt ve Lor

Limonlu Konsantre Süt ve Lor
Limonlu Konsantre Süt ve Lor
Bu tarif tamamen yanlışlık sonucu çıktı ortaya, başta her şeyi mahfettiğimi düşündüm ama iyi ki yanlışlık yapmışım dedim kendime. Konsantre süt (Süt reçeli) tarifini baharatingram.com'dan aldım. İpek Hanım'ın tarifine göre yapmaya başladım, kendimce bir şeyler katayım bari dedim. Aklıma limon geldi, süt ve pudra şekerini kaynatırken içine bir çay kaşığı dolusu kadar limon kabuğu rendeledim. O da bir baktım süt anında kesildi, her şeyi berbat ettim galiba dedim. Kesilen süt lor peynirine dönüştü hemen, aldım hemen süzdüm, geriye peynir altı suyu ve pudra şekeri kalmış oldu. Neyseki uzun süre uğraşsam da limon aromalı bir süt konsantrem ve limon aromalı tatlı lor peynirim oldu. Eşim lor peynirini pek beğenmese de ben ikisini de çok sevdim. Denemenizi mutlak surette öneriyorum.

Malzemeler: 

600-700 gr süt
400 gr pudra şekeri
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kadar limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı:

Süt, pudra şekeri ve tereyağını geniş bir tencereye alarak kaynatmaya başlayın. Limon aromalı istemiyorsanız limon kabuğu kullanmayın sakın.
Karışım kaynamaya başlayınca limon kabuğu rendesini atın. Süt bir dakika içinde kesilmeye başlayacak. Süt kesildikten sonra lor peynirini almak için hemen süzün. Loru ayırdıktan sonra karışımı tekrar tencereye alarak orta ateşte kaynatmaya devam edin. Bu sürede tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam edin. Karıştırma işlemi yaklaşık 25-30 dakika sürüyor. Bu süreden sonra ocağın altını tamamen kısın ve karıştırmayın.
Karışım biraz köpürmeye başlayacak, bu şekilde de 5 dakika kaynadıktan sonra hemen ocaktan alarak bir kase veya kavanoza alın. Soğuyunca ipeksi bir kıvam alıyor.
Konsantre sütü sabah kahvaltıda reçel niyetine kullanabilirsiniz. Ayrıca dondurma yapımında da kullanılıyormuş. Dondurma yapınca inşallah yine buradan paylaşacağım sizlerle.
Afiyet olsun, sağlıcakla.

4 yorum:

  1. Süt reçelinde daha bi karamel rengi oluyodu siz daha bi orjinalleştirmişsiniz :)
    Ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki yanlışlık eseri böyle oldu aslında; ama iyiki de yanlışlık oldu. Limon aromalı lor peynirim ve konsantre sütüm oldu. Teşekkürler.

      Sil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya