23 Ocak 2015 Cuma

11 Yemek Fotoğrafçılığı Tüyoları-Işık

Yemek Fotoğrafçılığı Tüyoları-Işık
Yemek Fotoğrafçılığı Tüyoları-Işık

Hepimiz birbirinden lezzetli yemekler yapsak da birçoğumuzun sorunu bu yemekleri iyi fotoğraflamak. En doğal ve en güzel yemek fotoğrafları genelde doğal ışıkta çekilenler oluyor. Özellikle kış aylarında doğal ışık ile yemek saatleri birbirinden ayrı düşüyor. Çalışanlar için gün ışığı hafta sonları dışında pek de mümkün değil. Ev hanımları ise bu konuda daha şanslı. Yemek fotoğraflarında ışık çok önemli olduğu için pencere kenarında çekim yapmak çok önemli. İmkanınız varsa pencere kenarında çekimleriniz için sabit bir yer ayarlayabilirsiniz. Pencere kenarında çekim yaparken güneş ışığı doğrudan yemeğin üzerine düşmemeli. Ortam yeterince aydınlıksa cep telefonları ile de çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Yemeğin bir kenarında gölge oluşuyorsa gölgeli kısma A4 kağıdı tutarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Yukarıdaki fotoğrafta ışık sağ taraftan geldiği için sol tarafta gölge oluşmuştu. Sadece A4 kağıdı ile bu sorunun ortadan kalktığı açıkça görülebilir. Siz de deneyimlerinizi buraya yazarsanız sevinirim.

Teşekkürler. Saygılarımla.

11 yorum:

  1. Günaydın Hakkı.Çalıştığım için gündüz vakti çekim yapmak benim için imkansız.O yüzden genelde blog için tarifleri hafta sonu yapıp fotoğraflıyorum.Doğru ışığı yakalamak kadar yemeğin pişirme şekli ve sunumu da çok önemli.Örneğin görünüm açısından bazı yemeklerin az pişmesi gerektiğini düşünüyorum. Şef'im bize brokoli haşlattırdığında Haşlama suyuna sirke damlatmıştık.Ardından soğuk suya atıp çıkarmıştık..Brokoliler diri ve öyle canlıydı ki.
    Fotoğraf çekimi yapmadan önce çekimi yapacağım yerde ön hazırlığımı yapıyorum.Yakın çekim fotoğraf çekmeyi tercih ediyorum.Daha iştah açıcı gözüküyor :)
    Şimdilik Işıktan bahsetmişsin gerçi yazının devamı gelecek anlaşılan..
    Senden çok şey öğrendim.Teşekkür ederim.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yasemim Abla,
      Yazdıklarına katılıyorum. Fotoğraflamadan önce ön hazırlığın olması şart. Benim çekim yaptığım masa pencere kenarında ve çekime hazır vaziyette. Yemeği yapar yapmaz getirip fotoğraflıyorum.
      Yazının devamı gelecek.
      Çok teşekkür ederim, saygılarımla.

      Sil
  2. Bu konuyu seri haline getirin bence Hakkı bey...Fotoğraf benim için sıkıntı haline gelmeye başladı..Çalıştığım için gün ışığını yakalayamıyorum.Bende az ışıkta resim çekmenin yollarını arıyorum...Bu paylaşımlarınız benim için çok faydalı olacak..Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertaç Hanım merhaba,
      Fotoğraf birçok kişi için büyük sıkıntı gerçekten. Ben deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Devamı gelecek inşallah. Teşekkür ederim, saygılar:-)

      Sil
  3. Güzel bir paylaşım olmuş... ben de foğraflarımı telefonumla çekiyorum.
    Doğal gün ışığı ile çektiğim fotoları daha çok beğeniyorum.
    Profesyonel değilim zaten ama yine de güzel şeyler paylaşmak istiyorum.
    Güzel fikirlerinizi takip ediyorum... teşekkürler..sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyimlerimi sizlere aktarmaya devam edeceğim. Ben de profesyonel değilim aslında ama çekim yapa yapa işin püf noktalarını öğreniyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir sizlere. Yazılarımın devamı gelecek. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ben de çok zorlanıyorum bazen karanlıkta fotoğraf çekmeye mecbur kalıyorum malesef. Açık arka plan seçiyorum çoğu zaman ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışan herkes için fotoğraf çekimi büyük sıkıntı. Elden geldiğince bol ışıklı yerlerde çekim yapmak lazım.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bende yaşıyorum aynı sıkıntıyı. .işten gelip yemek pisene kadar gün ışığı kayboluyor. Ve gerçektende gün ışığında çekilen fotoğraflar bana daha güzel geliyor. Dediğiniz yöntemi deneyeceğim. .sevgiler. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışan herkes bol ışık için yaz mevsimini bekliyor:-) Gün ışığında çekilenler en doğal olanları. Yazılarımın devamı da gelecek. Teşekkür ederim:-)

      Sil
  6. Merhabalar ben kompozisyonun ışıkdan daha önemli olduğunu düşüüyorum. Çünkü gecede olsa bir şekilde ışık ayarlanabiliyor. Özellikle makineniz dijitalse ve kullanma kılavuzunu iyi okuduysanız. benimde cam kenarında bir masam var. geçmişte çok iyi hatırlıyorum. kış ve gündüz dahi karanlıkken.Ütü masamı cam kenarına dayamış olabildiğince ışıktan yararlanmaya çalışmıştım. Yakın çekim fotolar yemeğin gerçek görüntüsünü yansıtmıyor.Geniş açılı ve yanına konuşmuş birkaç parça malzeme ile görüntü renklendirilebilir. Bazıları özellikle fotoshopla fotolarını karartıyor. 11 -3 saatleri arası manuelde çekim yapılabilir. Eğer makinenizi iyi tanıyorsanız loj ortamda dahi Kelvin ayarları ile oynayabiliriz. teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya