16 Ocak 2015 Cuma

7 Dana Carpaccio-Karpaçyo Nedir, Nasıl Yapılır?

Dana Carpaccio-Karpaçyo Nedir, Nasıl Yapılır?
Dana Carpaccio-Karpaçyo Nedir, Nasıl Yapılır?
Carpaccio, çiğ sığır etinin çok ince dilimlenmesiyle yapılan, başlıca çerez olan, bir İtalyan yemeğidir. Carpaccio genellikle zeytin yağı, parmesan peyniri ve karper veya çam tohumu ile lezzetlenderilir. Günümüzde diğer et çeşitleri ve balıkta (özellikle somon balığı) kullanılmaktadır. 
Carpaccio adını, bir efsaneye göre İtalyan Rönesans ressamı olan Vittore Carpaccio'dan (c.1455/65-1525/269) almıştır. 1950 yılında Venedikli ahçı Giuseppe Cipriani pişmiş sığır eti yemeyen müşterisine sığır etini ince dilimleyerek servis yapmıştır. Aynı yıl Venedikte çalışmaları sergilenen ressamın şerefine, yemeğe onun adı verilmiştir. Carpaccio'nun birçok resmi olmasına rağmen, hiçbirinin konusu gıda ile ilgili değildir. (Kaynak)

Ben karpaçyo yapmadan önce birçok yazı ve tarif okudum. Neredeyse hepsi birbirinden farklı tariflerdi. Bonfile kullanıldığı gibi kontrfile de kullananlar vardı. Ama işin en ilginç tarafıysa karpaçyo isminin et dışında birçok sebzeye de verilmiş olmasıydı. ( Çilek, kereviz, portakal  karpaçyo gibi)
Ben karpaçyoda balzamik sirke de kullandım. Sirke eti tam olarak çiğden çıkarıp bir nevi pişirmiş de olduğu için herkes bu tarifi rahatlıkla deneyip bu karpaçyoyu gönül rahatlığıyla yiyebilir. Denemekte fayda var.

Malzemeler:

200 gr dana bonfile
2 yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Dilediğiniz miktarda deniz tuzu
Karabiber
Acı ev yapımı pul biber
Roka veya Tere

Hazırlanışı:

Bonfileyi yumuşak haliyle ince ince dilimlemek mümkün olmadığından mutlaka dondurucuda bekletmek gerekiyor.
Bonfileyi dondurucuda bir saat kadar beklettikten sonra çıkarın. Bu sürede ince ince dilimlenebilecek sertliğe gelmiş olacaktır.
İstediğiniz incelikte dilimleyin. Tüm dilimleri hafif çukur bir tabağa dizin.
Deniz tuzu ve diğer baharatları serptikten sonra balzamik sirke, limon suyu ve zeytinyağını bonfile dilimlerinin üzerine gezdirin. Bir et dilimi kullanarak düm dilimlerin bu karışıma bulanmasını sağlayın.
Bu şekilde en az yarım saat beklettikten sonra roka veya tere serdiğiniz bir tabağa bonfile dilimlerini karışımdan çıkararak yayın. Dilerseniz parmesan veya kaşar peyniri ile de tatlandırabilirsiniz.

Bu incecik bonfile dilimlerini yemekten çekinmeyin çünkü sirke ve limon suyu eti pişirmiş gibi oluyor.
Tadına bayılacağınızdan hiç şüphem yok. Şimdiden afiyet olsun. 

7 yorum:

  1. Hakkı bey elinize sağlık. Bir kere İtalya'da yeme fırsatım oldu. Suşi yerken zorlanmıştim. Ama carpaccio daha lezzetli. Ayrıca ilgi alanım değil ama bonfile daha yumuşak olduğundan cazip kontrfile biraz daha sert olabilir. Sizin yaptığınız en lezzetlisidir. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bonfile lokum gibi oluyor. İtalya'da orijinalini yemişsinizdir. Ama bu da çok güzel oldu. Ben de bonfile kullandım zaten, lokum gibi oldu. Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  2. Hakkı Bey, etin pişmemiş olması beni biraz tedirgin etti açıkçası. Eğer sirke ve limon suyu eti gerçekten pişiriyorsa sorun yok. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle et pişiyor. Mutlaka deneyin bence. Tadını çok seveceksiniz.

      Sil
  3. Hardalda yakışır ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara onu da deneyeyim o zaman. Çok teşekkür ederim abla:-)

      Sil
  4. Çok severim. Roka ve parmesan peyniri ile birlikte çok uyumlu ve lezzetli olur.

    YanıtlaSil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya