18 Temmuz 2014 Cuma

5 Yoğurda Kaymak Nasıl Tutturulur?

Yoğurda Kaymak Nasıl Tutturulur?

Yoğurda Kaymak Nasıl Tutturulur?
Şehir Hayatı birçoğumuzu maalesef hazır yoğurt tüketmeye zorluyor. Ama evde yoğurt mayalamak sandığımızdan da kolay. Aldığınız sütün de katıksız olduğundan emin oldunuz mu bilin ki çok güzel bir yoğurt mayalayacaksınız.
Hazır yoğurt almaktansa evde de yoğurt mayalayan birçok kişi olduğundan eminim. Kendim yaklaşık 8 yıldır neredeyse hiç hazır yoğurt almadım; çünkü hazır yoğurdun pek de faydası olmadığını söyleyen bilim insanlarımız var.
Şehirlerde, hemen hemen her şarküteride süt satılıyordur. Bildiğiniz ve güvendiğiniz bir şarküteri varsa ilk fırsatta süt alıp evde yoğurt mayalamayı denemelisiniz bence?
Bu yazıyı yazma sebebime gelirsek; sevgili baldızım yaklaşık 25 yıldır evde yoğurt mayaladığını ama kaymağın hiç de seninki gibi olmadığını söyledi. Nasıl mayaladığını sordum kendisine. Süt kaynama noktasına geldiğinde sütün taşmaması için bir kaşıkla sütü sürekli havalandırdığını söyledi. İyi kaymak tutturamamasının en büyük nedeninin bu olduğunu anladım.

Yoğurda Kaymak Nasıl Tutturulur?
Evde yoğurt mayalıyorsanız ve kaymak tutturamıyorsanız işte size kaliteli kaymak tutturmanın yolu:
Sütü ocağa koyduktan sonra süte kesinlikle hiçbir müdahalede bulunmamanız gerekiyor.
Gözünüz sürekli sütte olsun ki taşmasına da izin vermeyin. Süt kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 cm kadar bir bombe oluşturacak. Ocağı hemen kısmalı ve o bombenin kendiliğinden inmesine izin vermelisiniz.
Sütü on dakikadan fazla kaynatmanızı da kesinlikle tavsiye etmiyorum. Süt kabardı, bombe oluştu, ocağı kısarak bombenin inmesine izin verdiniz. Sadece on dakika daha kısık ateşte kaynamasına izin verin.
Süt mayalama sıcaklığına düştüğünde oluşan kaymağın kenarından kaşığın sığacağı kadar bir delik açıp mayalamanız yeterli. Litre başına bir yemek kaşığı yoğurt dökün, kaşığı yavaşça süte daldırarak sütü üç-dört sefer karıştırın.
Ayrıca sütü kapalı fırında mayalamak daha iyi maya tutmasını sağlar. Sütünüzü çok titretmeden yavaşça fırına atın, kapağını kapatın. Yaklaşık 5-6 saat sonra sütü kontrol edin. Mayalandığını ama biraz gevşek olduğunu göreceksiniz. Yavaşça fırından alarak yarım saatte dışarda bekletin. Daha sonra tencereyi kapaksız olarak buzdolabına atın. Buzdolabında bir gece beklemesi daha kıvamlı bir yoğurt oluşmasını sağlayacaktır. Sabah uyandığınızda tutturduğunuz kaymaa siz bile şaşıracaksınız. Bu yöntemle yoğurt mayaladığınıza pişman olmayacaksınız. Sağlıcakla kalın.


5 yorum:

  1. Yoğurdu bende böyle mayalıyorum ama kaymak kısmını ilk defa duydum,denemek lazım,bombeliği gitmesin demişsiniz Çelik tencerede mi mayalıyorsunuz? Ben sonrasında borcama dökuyorum. Onda mayalıyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet çelik tencerede mayalıyorum. Siz de sütü hangi kabın içinde kaynatıyorsanız iyi kaymak için mutlaka o kapta mayalayın. Bu şekilde mayalayınca kaymağın ne kadar da iyi olduğunu göreceksiniz. Teşekkürler.

      Sil
    2. Bu arada sütün bombeli halini de ekledim. Göz atabilirsiniz. Teşekkürler.

      Sil
  2. Ben de aynen sizin gibi mayalıyorum ama hazır yoğurtlardaki o sert kıvamı ne yazık ki elde edemiyorum. Gevşek bir yoğurt oluyor ama lezzetini seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece inek sütü ile o kıvamı tutturmak maalesef mümkün değil. Ama inek sütü ile koyun sütünü karıştırırsanız hazır yoğurtlardan bile daha güzel oluyor. 3 litre inek sütüne 1 litre kadar koyun sütü ekleyip deneyebilirsiniz. Sağlıcakla, saygılar.

      Sil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya