Kakuleli Nar Reçeli |
En sevdiğin meyve nedir diye sorsalar sanırım Nar derim. Narın en sevdiğim özelliği ekşi ve biraz zahmetli yenebilir olması. Tüm taneleri bir tabağa çıkarttıktan sonra yemek alışkanlığım yoktur; çünkü narın en zevkli kısmı tek tek kabuğundan çıkarılıp yenmesi.
Narın faydasını bilmeyen yoktur sanırım. Pazarlarda kilosu 1 liraya kadar indi. Bol bol tüketmek gerektiğine inanıyorum. Ben en azından günde bir tane yiyorum.
Normalde şekerli şeyler pek yapmam ama nar reçelini yapmadan duramadım. Instagram hesabımdaki bir takipçimin sayfasında gördüm. Tarifi çok basitti. Ama benim tarife eklediğim "Kakule" ile reçel inanılmaz bir lezzet kazandı. Tadının bu kadar değişebileceğine çok şaşırdım. Olur da Nar Reçeli yaparsanız mutlaka Kakuleli yapın.
Malzemeler (1 Küçük Kavanoz için):
3 adet orta irilikte nar ( 1 kg geliyor)
Bir su bardağından bir parmak daha az toz şeker
4 adet kakule tanesi ( 3 kakulenin kabukları çatlatılacak, diğerinin çekirdekleri çıkarılarak iyice ezilecek)
Hazırlanışı:
Nar tanelerini kabuğundan çıkarmak sadece 5-6 dakikanızı alıyor. Narları yanlamasına keskin bir bıçakla tam ortadan ikiye kesin.
Derin bir kap ayarlayın. Narların kesik kısmını avucunuza iyice oturtun. Bir çorba kaşığı ile narın kabuğuna sertçe darbeler vurun. Böylece tüm taneler yaklaşık 1 dakika içinde çıkmış olacak. Kalan yarım narların hepsini bu şekilde boşaltın.
Narların zar kısmı da kaba düşmüşse onları narların arasından çıkarın.
Nar tanelerinin tümünü küçük bir tencereye boşaltın. Çatlattığınız kakule tanelerini ve çekirdeklerini toz haline getirdiğiniz kakuleyi de narların içine atın. Toz şekeri serpin.
Orta ateşte şeker tamamen eriyene kadar kaynatın. Bu reçelde kıvam çok önemli değil çünkü tüm reçel tanelerden oluşacak.
Reçelin sıvısı size az geldiyse kaynayan narların yaklaşık yarısını tel bir süzgece alın. Tencerenin üstünde bu taneleri bir kaşıkla ezin. Böylece çekirdeklerin suyunu almış olacaksınız. Kalan posayı dökebilirsiniz.
Reçel birkaç dakika daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapatabilir ve reçeli soğumaya alabilirsiniz. Bu arada kabuğunu çatlattığınız kakule tanelerini de çıkarabilirsiniz.
Tenceredeki reçel soğuduktan sonra reçeli bir kavanoza boşaltıp buzdolabına koyun. İyice soğuduktan sora tadına bakın. Siz bile bu kadar iyi olacağına şaşıracaksınız. Denemeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın.
Muhteşem görünüyor,ellerinize sağlık..Kakuleli lezzeti merak ettim,deneyeceğim..
YanıtlaSilKakuleli bambaşka bir lezzet oldu. Denemenizi çok isterim. Çok teşekkürler, saygılar.
SilDelicious flavor that you must have the grenade in combination with the cardamom. A recipe totally irresistible to the toast in the morning. I love it! A hug and happy week;))
YanıtlaSilIt was the bomb with cardamom flavor. I would like to try. Thank you very much my friend. A big hug:-)))
SilNar, son yıllarda bollaştı. Diğer meyveler kadar alışkın değiliz. Sütlü tatlıları ve bilhassa Aşure'yi süslemeye çok yakışıyor. Şu kakule ile de tanışma zamanı geldi galiba :)) En iyi çıkış yapan blog ödülüne yakışırsınız. Hayırlısı...
YanıtlaSilEkşi narı küçüklüğümden beri çok severim. Bu sene gerçekten de bol; çok da ucuz. Bol bol tüketmek gerek. Reçel çok sağlıklı bir şey olmasa da arada bir yapıp yemek iyi oluyor. Kakuleyi mutlaka alın, kullanım alanı neredeyse sınırsız. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim Rabia Abla, saygılarımla.
SilHakkı bey çok enteresan bir tarif ne yedim ne de duydum..Mutlaka deneyeceğim.Ayrıca kakulenin aromasına da bayılırım. Şu kakulenin aramosından parfüm yapsalar ne güzel olur di mi?
YanıtlaSilSevgiler
Ben de ilk defa kakulenin nasıl bir tat vereceğini merak ettiğim için denedim. Normalde reçel seven biri de değilim. Ama nar olunca iş başka. İlk fırsatta denemeniz dileğiyle, saygılar.
SilZiyaret ve beğeniniz için çok teşekkür ederim. İade-i ziyarette bulunacağım, saygılarımla.
YanıtlaSil