17 Temmuz 2014 Perşembe

5 İzmir Köfte

İzmir Köfte
İzmir Köfte
İzmir Köfte'yi sanırım bilmeyen ve yemeyen çok az insan vardır. Ama bu tarifi diğer tariflerden ayıran en önemli şey patatesler kızartılmadığı için çok daha sağlıklı olması. Patatesleri de köfteleri de fırında ayrı ayrı pişirdiğim için tadı çok hafif oldu. Sosunda kullandığım baharatlar, özellikle de kakule, tadını çok daha lezzetli kıldı. Tarifte kullandığım baharatlarla henüz İzmir Köfte yapmadıysanız bir de böyle yapmanızı tavsiye ediyorum. Göreceksiniz ki tadı çok farklı ve çok lezzetli.

Malzemeler (6 Kişilik):

500 gr dana kıyma (orta yağlı)
250 gr kuzu kıyma (orta yağlı)
6 adet patates
3 adet domates
12 adet yeşil biber
1 baş kuru soğan (rendelenmiş)
6 diş sarımsak
8-10 dal maydanoz ( ince ince doğranmış)
2 dilim ekmek (kurutulmuş ve rondoda çekilmiş )
1 yemek kaşığı domates salçası
4 adet kakule
Köri
Zerdeçal
Kırmızı toz biber
Pul biber
Karabiber
Biberiye
Kekik (kuru-taze)
Zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı: 

Yemeğe başlamadan bir iki saat önce köfteleri hazırlarsak köfteler dinleneceği için daha lezzetli olur.
Derin bir kaba dana ve kuzu kıymasını, rondoda çekilmiş ekmeği, rendelenmiş kuru soğanı, maydanozu, rendelenmiş iki diş sarımsağı, 2 çay kaşığı tuzu ve kakule hariç diğer tüm baharatlardan birer çay kaşığı koyun. Tüm bu malzemeleri 5 dakika boyunca yoğurun. Köfte harcına parmak şeklinde şekil verip dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
Köfteler bir iki saat dinlendiyse yemeği yapmaya başlayabiliriz.
Fırını 220 dereceye ayarlayın.
Patatesleri iyice yıkayıp kabuklarını soymadan elma dilimi şeklinde doğrayın.
Tepsiye fırın kağıdı sererek patatesleri koyun. Patateslere göz kararı biraz karabiber, tuz ve varsa kırmızı toz biber serpin. Patatesleri birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Patatesleri fırına atın.
Kıymayı oda sıcaklığına gelmesi için buzdolabından çıkarın.
Bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup bir yemek kaşığı salçayı kavurmaya başlayın.
2 adet domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Domatesleri kavrulan salçanın üstüne atın. Birkaç dakika bu şekilde kavurun. Kakule taneleri ile birer çimdik tuz ve karabiber serpin. Varsa birer dal biberiye, kekik ve diğer 4 diş sarımsağı da atın. Bir bardak kaynar su ilave edip sosu 10 dakika pişirin.
Patateslerin pişmesine yakın köfteleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Köfte tepsisini fırına patateslerin alt katına sürebilirsiniz. Patatesler pişince fırından alın. Fırını ızgara moduna alarak köftelerin kızarmasını sağlayın. Köfteler de kızardı mı fırından alın. Bir borcam kabına sosu dökerek köfteleri sosun üzerine dizin.
Yeşil biberleri köftelerin arasına yerleştirin. Kalan domatesi ince halkalar şeklinde dilimleyip biber ve köftelerin üstüne dizin. Domateslere biraz tuz serpebilirsiniz.
Fırını 200 derecede ızgara moduna alıp borcam tepsisini fırına sürün. Biber ve domatesler kızarırken patates tepsisini de alt katına koyabilirsiniz. Böylece patatesler tekrar ısınmış olacak.
Biber ve domatesler kızardımı borcamı ve patatesleri fırından alıp aynı tabakta servis edebilirsiniz.

Anlatması sanırım biraz uzun sürdü; ama her aşamasını detaylıca anlatmak istedim.
Çok beğeneceğinizi umuyorum. Hatta köfteler çiğken bile yemek isteyeceksiniz. Afiyet olsun, sağlıcakla.









5 yorum:

  1. Çok güzel olmuş. Kakuleyi hiç denemedim sizin tavsiyeniz üzerine mutlaka deneyeceğim. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakule farklı ve ferahlatıcı bir aroma katıyor. Benim koyduğumdan daha fazla da koyabilirsiniz. Çok teşekkür ederim, sağlıcakla.

      Sil
  2. Nefis bir İzmir köfte olmuş,Baharatlar çok hoş,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nurşen abla, beğenmene çok sevindim. Saygılar.

      Sil
  3. Baharatlar da zengin ve farklı!

    YanıtlaSil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya