24 Mart 2014 Pazartesi

7 Evde Fesleğen Yetiştirme


Evde Fesleğen Yetiştirme
Evde Fesleğen Yetiştirme

En sevdiğim bitkilerin başında gelir fesleğen. Kokusu, tadı inanılmaz güzellikte bir bitkidir. Evde fesleğen yetiştirmek sanıldığı kadar zor değil. Ben kışın niyetlendim evde fesleğen yetiştirmeye ama uzun süre filiz şeklinde kalan fesleğenlerin havalar ısınınca dallanıp budaklanmaya, boy vermeye başladı.
Hem taze hem de kurutularak tüketilebilen fesleğenin kullanım alanı da çok geniş. Salatalarda ferahlık veren önemli bir malzeme. Aynı zamanda zeytinyağı, tuz ve karabiber ile çekilerek pesto sos olarak kullanılabilir ve bu sosu makarnalara dökerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ben salatalarda, makarnada, dolma iç malzemesinde mutlaka kullanıyorum.  Fesleğenin faydaları da saymakla bitmiyor. Bunların en önemlileri iştah açması, hazımsızlığa iyi gelmesi, baş ağrısını gidermesi ve sinekleri uzaklaştırması olarak gösterilebilir.
Siz de evinizde fesleğen yetiştirebilir, bu güzel nimetten her an faydalanabilirsiniz.

Nasıl mı yetiştirilir?

Öncelikle bir baharatçıdan fesleğen tohumu satın alın.
Dilediğiniz büyüklükte bir saksıda toprak hazırlayın.
Fesleğen tohumlarını 3-4 cm aralıklarla toprağın üstüne koyun. Daha sonra bu tohumların üstünü çok ince bir toprakla kapatın. Toprağı bir fıs fıs yardımıyla nemlendirin. Toprak hiç kuru bırakılmamalı.
Yaklaşık bir hafta içinde tohumlar filizlenmeye başlayacak, 15 gün içinde de yavaş yavaş koparılır duruma gelecektir.
Fesleğen yaprağı toplarken alt yapraklardan başlamalısınız, siz büyüyen yaprakları kopardıkça diğerleri hızla büyümeye başlıyor. Bu, uzun bir süre boyunca devam ediyor. Yani şimdi ekerseniz yaz boyu taze fesleğen yiyebilirsiniz.
Sağlıcakla.










7 yorum:

  1. Merhaba,
    Yemekler için kullanılan fesleğenle saksıda filiz halinde satılan fesleğen aynı cins değil sanırım değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yemeklerde genellikle kurutulmuş fesleğen kullanılıyor. Taze olanı ise salatalarda veya sos yapımında kullanılıyor. Kullanım amacınıza göre kuru veya tazesini edinebilirsiniz. Teşekkürler.

      Sil
    2. Minik yaprakli bol kokulu feslegeni soruyorsunuz sanirim.evet onunla bu yukarda resmi olan ve yemeklere katilan feslegen farkli.yemelik olan cok daha iri yaprakli.

      Sil
  2. Geçen sene fesleğenim bolca vardı mutfakta. Şimdi sizden de tekrardan ilham alarak fesleğen ve maydonoz ekmeyi planlıyorum. İş çıkışı tohumlarını alacağım bugun ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle fesleğen her evde taze taze bulunmalu çünkü çok lezzetli bir bitki. Fesleğenin yanısıra kekik de yetiştirebilirsiniz. Ben bir saksıya ektim bu yıl. Şimdi demet demet koparacak kadar çok büyüdü.
      Çok teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  3. Fesleğen tohumlarınızın markası var mı? Ve de fesleğenleriniz bir de evin içinde ve havalar soğuduğunda hayatta kalabildi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gittigidiyordan aldım, markası yok maalesef. Kışın çok soğuk günlerinde bile yaşamaya devam etti.

      Sil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya