28 Aralık 2013 Cumartesi

0 Yılbaşında en sık yapılan 6 hata!

Bu özel gecede herkes sevdikleriyle, dostlarıyla, arkadaşlarıyla birlikte olup eğlenmek, keyif almak isterken farkında olmadan yeme içmede ölçüyü kaçırıyor.  Oysa dikkatli olmakta yarar var. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, yılbaşı gecesinde en sık yapılan 6 hataya dikkat çekerek, “Alınacak basit önlemlerle yılbaşı akşamı alınan fazla kaloriyi ve alkolü tolere etmek mümkün” diyor.

İşte yılbaşı gecesinde en sık yapılan 6 hata: 

1. Gün boyunca az yemek: 
Aksine yılbaşında, güne kahvaltıyla başlayıp, öğle yemeği ve ikindi vaktinde de bir ara öğün tüketmek çok önemli. Uzun saatler hiçbir şey yemeden yılbaşı yemeğini beklemek metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor.
2. Yılbaşı yemeğinden önce öğün atlamak ve aç olmak:  
Bu durum kan şekerinin düşmesine sebep olacağı için akşam yemeğinde ihtiyaçtan daha çok besin tüketiliyor. Yılbaşı yemeğinden iki saat öncesinde 1 kase çorba ve 2 adet kepekli grisini veya 1 meyve ve 1 küçük kase yoğurt gibi bir ara öğün yapmakta fayda var.
3. Çerez ve cips atıştırmak:  
Kuruyemişler besleyici özelliklerinin yanında iyi birer enerji kaynağı. Farkında olmadan bitirilen çerez kaseleri, tek tek alınan cipsler ve ardından yenecek olan akşam yemeği alkolle birleşince masum olmaktan çıkıyor. O nedenle atıştırmalık gıdaları ölçülü tüketmeye dikkat etmek gerekli. Aklınızda bulunsun; 6-8 adet badem veya 2 tam ceviz içi veya 10-12 adet fındık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile aynı oranda kalori içeriyor.
4. Mezelerin başından ayrılmamak:
Meze tüketiminde abartıya kaçmamak son derece önemli. Eğer mutlaka meze yemek istiyorsanız, beyaz peynir ve yoğurtlu mezeleri tercih etmeye özen gösterin. Kızartma ve humus gibi yağlı ve karbonhidratlı besinlerden kaçının.  
5. Yetersiz su içmek: 
Yılbaşı yemeklerinde alkol tüketmek susama hissini azalttığı için su tüketimi yetersiz olabiliyor. O nedenle yemeğe başlamadan önce 2 bardak, yemek sırasında da 2-3 bardak su içmek önemli.
6. Hızlı yemek yemek: 
Sindirim ağızda başladığı için hızlı yemek yenildiğinde besinler tam sindirilmeden mideye gönderiliyor ve midede gaz ve hazımsızlık şikayetleri artıyor. Bunun yanında doyma sinyalleri beyne 20. dakikadan sonra iletiliyor. O nedenle yemeği yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye özel gösterin.


Kaynak: Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya