4 Haziran 2014 Çarşamba

0 Kuzu Fileto Güveç

Kuzu Fileto Güveç


Kuzu Fileto Güveç
Bu yemeğe diyecek bir şey bulamadım, en favori yemeklerimden biridir kendileri. Sıcakken ayrı güzel, bir gün sonra soğukken yemek ayrı bir güzel. Ama toprak güveçte yapmak ekstra lezzet...

Malzemeler (4 kişilik)

600 gr kemikli kuzu fileto (bazı kasaplar buna sırt diyor)
750 gr patlıcan
600 gr domates 
3-4 adet sivri biber
Karabiber 
Pul biber
Kekik
5-6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı hazır domates salçası (ev salçası tavsiyem değildir bu yemekte)
Çeyrek demet kadar maydanoz

Hazırlanışı:

Öncelikle eti pişirmek gerekiyor. Bunun için eti 15 dakika düdüklüde pişirirseniz çok daha yumuşak olur. Düdüklü kullanmayacaksanız 25 dakika güveçte pişirebilirsiniz.
Et piştiği sırada bu yemeğin en çok önem verdiğim noktasına geçiyoruz; patlıcanlara.
Bu yemeğe patlıcanları çiğden koymayı hiç sevmiyorum, yemekte kapkara bir görüntüsü oluyor. Ama patlıcanları alacalı soyduktan sonra irice doğrayıp bol ve kızgın yağda kızartırsanız patlıcan kararmadığı gibi müthiş bir tat ve renk kazanıyor. Patlıcanlar yağda kızardığı için yemeğe ayrıca yağ koymaya da gerek yok.
Etlerimiz pişiyor, yumuşaklığını kontrol edip çok az su ekleyebilirsiniz.
Patlıcanlar kavruluyor. Bu esnada biberleri ince ince doğrayabiliriz. İrice doğrandığı zaman biber kabuk veriyor, bu yemeği işkence haline getirebilir. 
Bu nedenle biberleri ince ince doğrayıp etlerin üzerine atın. Biberler yumuşadıktan sonra muhtemelen patlıcanlar da kızarmış olacaktır. Et, biber ve patlıcanları ekstra hiç yağ koymadan birkaç dakika kavuralım.
5-6 diş sarımsağı soyup kabaca doğrayarak ekleyelim. Sarımsağın eklenme sırası yemeğin de tadını biraz belirliyor aslında. Ben et, biber ve patlıcanlar kavrulurken koyuyorum.
2 yemek kaşığı hazır salçayı sulandırıp malzemelerimizin üstüne ekleyelim. Salça da kavrulmaya başlasın. Bu esnada isteğinize göre baharatları da ekleyebilirsiniz. 
Domatesleri mutlaka soyup kabaca doğrayın.
Kavrulan malzemelerin üstüne ekleyip hiç karıştırmadan yayın. 2-3 çay kaşığı kadar tuzu domateslerin üstüne serpip kapağı kapatın.
Orta ateşte yaklaşık yarım saatte yemek pişecektir. Yemeğin renginden anlaşılır zaten. Ocağın altını kapatın. Sadece bir kere karıştırıp üstüne doğranmış maydanozları atın. Kapağı kapatıp 5 dakika dinendirin. Maydanoz yemeğin tadına ayrı bir güzellik katacaktır. 
Beş dakikadan sonra yemeği servis edebilirsiniz. 
Afiyet olsun, sağlıcakla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya