12 Haziran 2014 Perşembe

9 Doğal Aromalı Çay Nasıl Demlenir?

Doğal Aromalı Çay Nasıl Demlenir?

Doğal Aromalı Çay Nasıl Demlenir?
Çayı kendimi bildim bileli çok sevmişimdir. Zaten sevmeyen de pek azdır. "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır." atasözünden yola çıkarak bence de her çayseverin kendine göre çay demleme şekli vardır. Çayı aromalı seviyorum ve tam 14 yıldır şekersiz içiyorum. Aromalı içmeseniz bile kesinlikle şekersiz için. Şeker zaten zehir kadar tehlikeli, bir de çayın gerçek aromasına engel.

Nasıl mı demliyorum?
İyi çay şudur ya da budur demeyeceğim size. Çünkü damak tadınıza en uygun çay sizin için en iyi çaydır.
Anlatacağım bu demleme yöntemini kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum, tat farkı çok var çünkü.
Suyu ocağa koyup içine iki kakule tanesi iki de karanfil tanesi atın. Su kaynadıktan sonra her iki baharat inanılmaz güzel ve ferah bir aroma veriyor suya.
Demliğe kişi sayısına göre çayı koyduktan sonra çayı kesinlikle yıkamayın. Ama çay suyu ılıyınca çayı sadece ıslatacak kadar su ekleyin. Su kaynayana kadar yapraklar tamamen açılmış, özünü o ıslattığınız suya vermiş olacaktır.
Su kaynayınca suyu bir hamlede demliğe boca edin. Böylece dem anında suyun üstüne çıkar.
Çayı en az 10-15 dakika demlendirin. Suyun üstüne çıkan dem çökmüşse çay demlenmiş demektir. Öncesinde kesinlikle çay doldurmayı denemeyin. Bu sebeple çayın tüm büyüsü kaçıyor.
İlk çayı yudumlayın ve aromasıı hissedin, ne kadar da güzel değil mi? Şeker de kullanmıyorsanız o lezzet daha hissedilir derecede olacaktır.
Bol sohbetli, kararında çaylı günler dilerim. Sağlıcakla.

9 yorum:

  1. Aromalı çay çok içmem ama arada içmek için çok iyi bir fikir :)
    Evde de kakule varken denemesem olmaz :)
    Teşekkür ederim güzel fikriniz için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aromalı çay seviyorum. Eşim ise nerdeyse hiç içmez. Kakule atınca o da içiyor bir tane.
      Deneyin bence de tadı çok güzel oluyor.
      Teşekkür ederim. Sağlıcakla.

      Sil
  2. Kokulu caylari özellikle karanfilli cok severim.Maalesef esim hic hoslanmaz.Kakule aldim,daha kullanma imkanim olmamisti.Kendime cay yapip denemeliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle. Aromalı çaylar çok daha güzel. Tesadüfe bakın ki benim de eşim çay sevmez. Ama bazen kakuleli olunca bir tane içer.
      Deneyin kesinlikle. Ayrıca o kakule bir hafta boyunca suya aroma vermeye devam ediyor.
      Çok teşekkür ederim, saygılarımla.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Çay içmeyi sevmeyenler bile seviyor. Dediğiniz gibi kesinlikle denenmeli.
      Teşekkürler, sağlıcakla.

      Sil
  4. en nihayet aradığını buldun demek ;) çayı çok severim. ben genelde az tomurcuklu+ bol normal Çaykur çaylarından konunca çok seviyorum. Yani tomurcuk böyle yoğun olmayacak. Bir tarifim daha var ,tomurcuk+siyah çay+vanilya çubuğu +az tarçın çubuğu+limon kabuğu rendesi. Enteresan bir çaydır , ben çok beğenmiştim. Ama klasik takılırım yine de ;)
    Bunu da denemek lazım eline sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çaykur sevmiyorum. Ahmad Tea'nin hem normal hem de bergamotlu çayı var sadece onları karıştırarak kullanıyorum. Bir de kakule ve karanfil ekleyince çay mükemmel oluyor. Dediğiniz tarif de ilginç, denemek lazım. Ahmad Tea bulursanız mutlaka deneyin; mükemmel ötesi bir çay.
      Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Ahmad tea yi bilmem mi onu da cok severim hele o kutulari harikadir. ama caykur tiryaki yi de severim ;)

      Sil

Yemek de Yemek 2014. 5846 Sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre "yemekdeyemek.net" içinde yayınlanan tüm fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz - Blogger Destekli

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya